Uusia kirjoja halvalla

Kirjojen hinnat vaihtelevat yhtä paljon kuin niiden painosmäärät ja keskinäinen laatu. Joku teos, josta toinen maksaa itsensä kipeäksi saattaa olla hyvinkin toiselle tarjolla mitättömään tai olemattomaan hintaan, tämä kaikki riippumatta siitä mikä on ostajan maksuvoima. Kirjan hinta ailahtelee markkinoilla helposti myös samaan tapaan kuin kulutuselektroniikan, juuri julkaisuhetken lähellä myyntihinta saattaa olla koreakin, mutta heti kun sen sisältämän sanoman pinnallisuus tai juonenkäänteet tulevat yleisesti tutuiksi, kaikkoavat asiakkaat ja hinta saa pudota lähelle tappiorajaa. Toista luokkaa ovat ne ikuiset puiden hedelmät, paperista nivotut oman asemansa saavuttaneet taiteelliset tai tieteelliset teokset, miksei sellaisetkin, jotka ovat saaneet osaksensa poliittista huomiota. Näiden viimeisten hinta saattaa ajan kuluessa vain nousta, koska ihmiset löytävät niistä syvyyttä ja ilmaisua, jonka vuoksi teoskappaleita ostetaan yhä uudestaan ja uudestaan, ei ehkä siksi että teokset katoaisivat, vaan siksi että yhä useammat ihmiset haluavat päästä nauttimaan osastaan ja ohjata jälkikasvunsa myös oikean tiedon äärelle.

Kymmenen euroa kirjasta vuonna 2007 ei ehkä ollut hinta eikä mikään, ja vaikka kirjan sisältämä kerronta olisi kompastellut ja ollut sisällöltään haperoa, keskiluokkainen nousukaudella hyvää palkkaa ansaitseva perheellinen tai sinkkuhenkilö saattoi hyvinkin ostaa teoksen ihan vaan kokeillakseen mitä sieltä sisältä löytyy. Tilanteena tällainen oli hyvinkin verrattavissa kasinolla käymiseen, kolikon heittämiseen pajatson syötäväksi, tai sokkotreffeihin. Todennäköisyys hyvän ja ajanpatinaa sietävän lukuelämyksen saamiselle oli selvästi alentunut, mutta riskin ottamisen riemusta moni ammensi pullottavasta lompakostaan vähän lomarahoja ja iski ne kirjakaupan tiskiin.

Kirjan ostaminen olikin monille myös teko, johon liittyin niin kuvitelma investoinnista tulevaisuuteen, mutta myös yhteenkuuluvaisuuden tunteen vahvistaminen johonkin tiettyyn sosiaaliseen piirriin. Vaikka tällainen ei ehkä todellisuudessa paljoakaan investoinut tulevaan kehittymiseen, tulevaisuudesta nyt puhumattakaan, se sosiaalisen sidoksen luomisvoiman vuoksi oli omiaan liittämään ihmiset johonkin johon he välttämättä haluavat tulla liitetyksi. Kielen osaaminen, kirjan tarinan tietäminen, library-489740_960_720jossei jopa se kainalossa ympäriinsä julkisuudessa käyskenteleminen olivat kaikki yksilön strategisia valintoja. Panipa joku tarkoituksellisesti kotinsa pöydälle tarkasti harkitut teokset kun vieraat tulivat kylään, jotta perhe tai sinkku saa ansaitsemansa paikan ja kunnioituksen vieraiden mielissä. Psykiatrin pöydälle vielä kymmenisen vuotta sitten sopi hyvin itämaista meditaatiota käsittelevä teos, johon ei ollut soveliasta sen enempää kiinnityttää vieraan huomiota, vaan jättää se vain sillä tavalla esille, ettei vieras voi olla sitä merkille panematta.

Comments are closed.