Vallankumouksellisten aikeiden torjuminen

Sanat voi asetella peräkkäin loputtomalta tuntuvassa eri järjestyksessä. Tästä kompleksisuudesta ja sanojen kirjavasta skaalasta eri merkityksiä syntyy ihmisten mielissä kiehtova ja mystinen mahdollisuuksien kirjo. Ihmisen aivo ei riitä käsittämään niitä monenmoisia kombinaatioita joita sanat aseteltuna vain saattavat tuottaa. Ja ihminen nauttii tuon oudon ja ihmeellisen tuijottamisesta, aivan kuin katsellen universumia läheltä, lumoutuneena kuin pieni lapsi ihmetellen maailman menoa. Sanat yksitellen koskettelevat ihmisen aivoa, korvakäytävien kautta ne tärisyttävät herkkää lihaa ja saavat sen ajattelemaan. Näkiessään sanoja ja kirjaimia, ihmisen mieleen nousee ajatuksia ja tunteita, peräkkäin, lomittain ja limittäin, tavalla jota lukija ei vain voi käsittää itse.

Kaunokirjallisuus nauttiikin ilmaisun voimasta, ehkä enemmän kuin asiateksti jossa vaikkapa tuomitaan joku tahdosta riippumattomaan hoitoon. Militantilla tavalla kokousmuistio etenee kuin sotilaiden marssi, paraati, jossa kaikki on ennalta ajateltu, ja sanotaan vain tekemisen seremoniallisen luonteen ja välttämättömyyden vuoksi.

168856 13.10.2007 В ночь с 12 на 13 октября в книжном магазине "Москва" в продаже появилась седьмая книга о легендарном волшебнике Гарри Поттере "Гарри Поттер и дары смерти" на русском языке. Сергей Пятаков/РИА НовостиTietoverkoissa digitaalisessa muodossa liikkuva kaunokirjallisuus on vielä alisteista tietokirjallisuudelle, onhan verkko ja serverit täynnä asioita, lokeja ja tilastoja, faktaa, merkintöjä ja huomioita — metatietoa. “Emme me ketään vakoile, keräämme vain metatietoa!”, innostuu eräskin tyranni pehmentämään omaa oloaan. Ostaessaan konsultointia konkareilta, hän ehkä tulisi huomaamaan kuinka kaunokirjallisuuden kerääminen, siihen tutustuminen, merkitysrakenteiden ihmetteleminen ja maailman kaoottisuuden hyväksyminen saattaisi helpottaa hänenkin elämän tuskaa.

Ihmiselle annettu olemisen vapaus tuottaa uusia kombinaatioita. Toisaalta seremoniaan ja paraatiin pakottaminen saattaa vähentää ajattelun ihmeellistä luovaa voimaa. Kaunokirjallisuuden rooli globalistouneessa yhteiskunnassa on oleellinen ja tukee ihmisten sopeutumista imperialististen ja konservatiivisten nationalististen voimien välisessä puristuksessa.

Verkkokirjakaupat ja kustantamot, jotka ymmärtävät roolinsa globaalin prosessin fasilitoijana ja toisaalta helpotuksen tuojana ihmisille jotka kamppailevat elämästään, sellaiset kirjakaupat ja kustantamot tullevat varmasti nauttimaan elinmahdollisuuksista jatkossakin. Strategiajohtamisen, tietoteknisten välineiden ja innovaatioiden valtava kirjo tarjoaa loputtomasti aineistoa kustantamoille ja kirjoittajille, kirjailijoille, tuottaa ja myydä aineistoa, teoksia, globaalille yleisölle. Ilmaisun muodot kattavat yhä laajemman kirjon erilaisia medioita, ja valistuksen ajan luonnontieteellisen kuivakan asiallisuuden kohdatessa globaalin kaaoksen ja kirjavuuden, tämä kirjo ja repertuaari tullee laajenemaan vain entisestään.

Comments are closed.